Ik krijg vaak vragen over welke cursus iemand het beste kan kiezen. Wanneer ben je een beginner, wanneer beginner 2 en kan je meedoen met de upcycle cursus als je pas een paar keer op de machine hebt gewerkt? Hoe goed moet je zijn voor Niveau 3? En mag je zelf kiezen wat je maakt bij Naaien met patronen?
Hieronder probeer ik duidelijk uit te leggen voor welk niveau de cursussen geschikt zijn.
Beginners 1
Beginners 1 is voor absolute beginners. Als je nog nooit een naaimachine hebt aangeraakt dan is deze voor jou.
We beginnen namelijk bij het leren kennen van de machine: inrijgen, spoeltje maken, hoe naai je er eigenlijk op, welke steken heb je nodig.
Dan werk je aan beginnersprojecten naar keuze, zoals een boodschappentasje, een etuitje met rits, een vlaggetjesslinger of een bucket hat. Sommige projecten zijn makkelijk, zoals een vlaggetjesslinger en andere weer wat moeilijker, zoals de bucket hat. Alles kan je ook aanpassen en hacken, zo wordt een zonnebrilhoesje in een groter formaat een laptophoes. Zo kun je precies op jouw niveau werken.
De beginnerscursus is echt de basis. Als je als klein kind, 15 jaar geleden, een keer onder begeleiding van je oma iets hebt genaaid en je weet absoluut niet meer wat je toen hebt gedaan, is het een goede keuze om bij het begin te beginnen in deze cursus. Als je spontaan een naaimachine hebt gekocht of gekregen uit een erfenis maar eigenlijk niet weet wat je ermee moet, dan is deze cursus voor jou. Mocht je een paar jaar geleden op de middelbare school nog allerlei dingen op de naaimachine hebben gemaakt, dan pas je waarschijnlijk niet meer in beginners 1.

Beginners 2
Beginners 2 is het vervolg op beginners 1, maar ook als je zelf thuis al wat hebt geprobeerd op je eigen machine mag je meedoen. We maken in deze cursus je eerste kledingstukken op een simpele manier. De kledingstukken zijn vrij wijd en je gebruikt elastiek in de taille. Soms heb je voor deze projecten een patroon nodig, maar dan bestaat het patroon uit maximaal 4 patroondelen. Om het behapbaar en simpel te houden.
Op deze manier is de overgang van beginnersprojecten naar draagbare kledingstukken maken niet al te groot. Je kunt kiezen uit projecten als wijde broek met elastiek, t-shirt, gesmokt topje/jurkje en gequilt gilet, onder andere.
Deze cursus is voor de niet-meer-absolute beginners. Als je dus al thuis een keer een vlaggetjesslinger hebt gemaakt en een kussenhoesje, maar kledingstukken te intimiderend vindt, dan is beginners 2 voor jou. Als je een beginnerscursus hebt gevolgd, bij mij of bij iemand anders, deze is voor jou. Of als je juist 20 jaar geleden veel naaide maar alles vergeten bent, het komt allemaal weer terug bij deze cursus.
Het gaat er in deze cursus om dat je leert hoe kledingstukken (en de simpele naaipatronen) in elkaar zitten. Als je dat eenmaal weet kan je gaan variëren en alles aanpassen op jouw smaak.
Wat moet je kunnen/hebben gemaakt als je mee wil doen met beginners 2?
Je moet een beetje met de naaimachine kunnen omgaan. Ik kan natuurlijk helpen met inrijgen of een spoeltje maken, maar het werken op de machine moet niet helemaal nieuw voor je zijn. Verder hoef je geen specifieke projecten eerst hebben gemaakt voordat je mee kunt doen, het gaat vooral om de naaimachine ervaring.

Upcycle
Kan je meedoen met de upcycle cursus als je pas een paar keer op de machine hebt gewerkt?
Zeker weten! In de upcycle cursus ligt het niveau vaak best ver uit elkaar, omdat veel verschillende projecten onder de upcycle noemer vallen.
Iedereen werkt hierbij aan zijn/haar eigen project, geïnspireerd door je eigen oude kleding of materialen die je nog hebt liggen. Het gaat om hergebruik! Van het inkorten van je broek of het repareren van een gat tot het transformeren van een overhemd tot leuk blousje of met een oud gordijn en een naaipatroon aan de slag. Als je geen absolute beginner meer bent, kun je meedoen met de upcycle cursus.
De upcycle cursus is zo uitdagend en creatief als je hem zelf maakt. Daarom is het ook leuk voor beginnende naaisters en mensen met al veel ervaring met naaien.
Wat moet je kunnen voor de upcycle cursus?
Je moet een beetje met de naaimachine kunnen omgaan. Ik kan natuurlijk helpen met inrijgen of een spoeltje maken, maar het werken op de machine moet niet helemaal nieuw voor je zijn. Verder heb je geen specifieke ervaring nodig. Je maakt het zo ingewikkeld of technisch als je zelf wil.

Niveau 3
Deze cursus wordt niet elk cursusblok gegeven, maar geef ik wanneer er ruimte voor is in het rooster.
We gaan in deze cursus verder waar we gebleven waren bij beginners 2. We maken weer verschillende kledingstukken, maar dan met meer technieken erin verwerkt. Ook als je beginners 2 niet hebt gevolgd bij mij, mag je meedoen aan deze cursus.
De kledingstukken waar je uit kan kiezen zijn weer een stapje moeilijker en je moet iets preciezer werken. Denk dan aan een bloesje met een kraag, mouwen inzetten, knopen en knoopsgaten maken. Of een broek met een aparte tailleband, figuurnaden en een rits in de zijnaad. De projecten hebben meer details en meer design elementen. De patronen hebben minstens 4 patroondelen. Je bent in deze cursus dus ook wat langer bezig met een kledingstuk.
Heb je al weleens wat simpele kledingstukken gemaakt met een online tutorial? Of heb je beginners 2 gevolgd? Ben je toe aan een wat gedetailleerder en ingewikkelder project? Of vind je het gewoon fijn dat ik al wat projecten heb voorbereid waar je uit kunt kiezen, ipv zelf moeten kiezen uit alle patronen en projecten die er zijn? Dan is de niveau 3 cursus voor jou!
Wat moet je kunnen/hebben gemaakt als je mee wil doen met Niveau 3?
Je moet op de naaimachine kunnen werken. Ik kan natuurlijk helpen met inrijgen of een spoeltje maken, maar het werken op de machine moet niet nieuw voor je zijn. Je moet al eens een kledingstuk hebben gemaakt, succesvol of niet. Je hebt niet per se ervaring met naaipatronen nodig. Niveau 3 is voor beginners met veel zelfvertrouwen of voor beginners die goed precies kunnen werken.

Naaien met patronen/ Open naailes
Mag ik zelf kiezen wat ik maak? Ik heb nog nooit echt met een patroon gewerkt, kan ik dan meedoen? Hoe goed moet ik zijn voor deze gevorderde cursus?
Deze cursus heette een tijdje de Open naailes, maar heet nu Naaien met patronen. De inhoud van de cursus is hetzelfde gebleven, namelijk wat jij wil! Je mag dus inderdaad zelf kiezen wat je maakt. De meeste cursisten werken met naaipatronen, die ze hebben gekozen uit mijn uitgebreide bibliotheek aan tijdschriften of die ze zelf hebben meegenomen. Maar je mag deze cursus ook benutten om te werken aan het vermaken van je eigen kleding. Of wat ook vaak voorkomt is dat cursisten een patroon willen maken van een favoriet kledingstuk, dat is ook een leuke uitdaging voor in deze cursus. De focus van de cursus is het kledingstuk dat jij wil maken.
Het niveau van de cursisten varieert in deze cursus. Sommige proberen voor het eerst iets met een patroon en anderen, met veel ervaring met kleding maken, kiezen juist een moeilijk project om zo iets te leren wat ze nooit eerder hebben gedaan. Je hebt niet per se ervaring met patronen nodig, dat leer je als je het doet. De cursus is dus zowel geschikt voor gevorderde cursisten als voor beginners met wat ervaring.
Als het werken op de naaimachine nieuw voor je is, is deze cursus niet voor jou.
Wat moet je kunnen voor de Naaien met patronen cursus?
Je moet een beetje met de naaimachine kunnen omgaan. Ik kan natuurlijk helpen met inrijgen of een spoeltje maken, maar het werken op de machine moet niet helemaal nieuw voor je zijn.
De lockmachine kan je leren tijdens de cursus, als dat nodig is voor jouw project, daar hoef je nog geen ervaring mee te hebben.
Verder is het belangrijk dat je zelf een idee hebt wat je zou willen maken, dat hoeft niet per se met een patroon uit een tijdschrift of digitaal te zijn. Je moet zin hebben in de creatieve en soms technische uitdaging van het maken van een kledingstuk wat jou goed past en goed in elkaar zit.

Niet zeker?
Als je dit nou allemaal hebt gelezen en je weet het nog niet zeker, mail me dan even, dan kan ik je persoonlijk adviseren.
[email protected]