Hieronder wat veelgestelde vragen met antwoorden. Zit jouw vraag er niet bij? Dan kan je me het beste een mailtje sturen via [email protected].
Over Steekje los
– Locatie Steekje los
– Openingstijden
– Duurzaamheid
Aanbod bij Steekje los
– Nieuwe cursussen
– Open inloop naaicafé
– Welke cursus
– Wachtlijst
– Cursussen voor kinderen en tieners
– Workshops
– Workshops op aanvraag en op locatie
– Privéles
– Stoffenshop & fournituren
– Cadeaubon
In contact met Steekje los
– Werken/lesgeven/vrijwilligen/stage lopen
– Naaimachines of stoffen doneren
– Stoffen overkopen particulieren
– Contact
– Samenwerken
– Leer en/of vinyl
– Werk in opdracht
– Kleermaker
Tips voor stoffen of naaimachines
– Tweedehands stoffen & kringloop tips
– Naaimachine kopen (under construction)
Waar zit Steekje los – duurzaam naaicafé?
Steekje los zit in een werfkelder aan de Oudegracht in Utrecht. Het adres is Oudegracht aan de werf 10. We zitten op de benedenverdieping van Kapsalon Beichies.
De ingang van Steekje los is aan het water van de Oudegracht. Je kan de trap naar beneden pakken bij Restaurant ’t Zusje en dan een paar deuren verderop zit Steekje los.
Wat zijn de openingstijden van Steekje los?
Of waarom was je niet open dit weekend?
De standaard openingstijden van Steekje los zijn woensdag, vrijdag van 10 tot 17 uur, zaterdag, zondag van 11 tot 18 uur. De naailessen vinden veelal doordeweeks ’s avonds plaats.
Soms kan het zijn dat er een workshop op locatie is gepland of dat we een feestdag vieren en daarom gesloten zijn. Kijk daarom altijd even bij de actuele openingstijden of check de openingstijden via Google.
In de zomermaanden juli en augustus zijn de openingstijden anders dan anders.
Wat maakt Steekje los een ‘duurzaam’ naaicafé?
Bij Steekje los hebben we een duurzame missie. Daarom gebruiken we zoveel mogelijk tweedehands materialen. Dat zit in alles verweven. We hebben tweedehands stoffen in de Beginners 1 en 2 cursussen. We gebruiken tweedehands naaimachines. De inrichting is ook veelal met tweedehands meubels en/of materialen gebouwd. Hergebruik is dus erg belangrijk bij Steekje los. Daarnaast vinden we het belangrijk dat we bestaande kleding langer kunnen dragen en doen we veel met repareren en upcyclen van kleding, bijvoorbeeld in de upcycle cursus.
Wanneer beginnen er weer nieuwe cursussen?
Bij Steekje los werken we in cursussen van 5 tot 7 weken en in de zomermaanden wat andere cursussen. De inschrijvingen openen een paar keer per jaar, zodat je je ruim van tevoren kunt inschrijven voor het volgende semester. Het volgende reguliere cursusblok begint in september 2025, de inschrijvingen daarvoor openen in juli 2025.
De inschrijfdatum voor de cursussen in het najaar worden ruim op tijd bekend gemaakt op de website en op instagram. Dan kan je er klaar voor zitten.
Wat is het Open inloop naaicafé?
Het Open inloop naaicafé is elke zaterdagmiddag en zondagmiddag bij Steekje los, van 14 tot 18 uur. Je kunt dan met je eigen project langskomen, wanneer en hoe laat het voor jou goed uitkomt, om bij Steekje los te naaien. Je hoeft je ook niet op te geven of in te schrijven voor het naaicafé.
Je huurt per uur een plekje inclusief naaimachine en mijn begeleiding. Het kost 10 euro per uur of als je al eerder een cursus hebt gevolgd bij Steekje los – 7 euro per uur. Ik verwacht dat je zelf in de gaten houdt hoe lang je werkt.
Het is geen officiële les, want je moet wel je eigen project bedenken en materiaal meenemen. Het naaicafé is open voor iedereen, ook beginners zijn welkom. Ik kan niet voorspellen of het druk is of dat er maar een paar mensen zijn, dat is ook elke zaterdag en zondag weer een verrassing voor mij.
Soms kan het zijn dat ik in het weekend een workshop op locatie heb gepland of een feestdag vier en daarom gesloten ben. Kijk daarom altijd even bij de actuele openingstijden of check de openingstijden via Google.
Welke cursus zal ik kiezen? In welke cursus pas ik het beste?
Ik heb een pagina geschreven over een aantal cursussen waar deze vraag vaak over gesteld wordt.
Mocht je er nog niet uitkomen, op basis van de info op deze pagina, dan mag je altijd een mail sturen ([email protected]), dan kan ik je persoonlijk advies geven.
Heb je een wachtlijst?
Ja, ik hanteer sinds kort een wachtlijst voor de cursussen. Het komt een enkele keer voor dat er iemand uitvalt, voordat de cursus begint.
Als een cursus vol zit, dan verschijnt er onder de cursus in de webshop een ‘wachtlijst-knop’. Daar kan je jezelf op de wachtlijst zetten. Als er iemand vlak voor de cursus uitvalt krijg je een mailtje.
Je kan de wachtlijst ook gebruiken om op de hoogte te blijven van een nieuw cursusblok. Wanneer er weer nieuwe cursussen op de website komen krijg je namelijk ook een mailtje. Dat is dan misschien niet voor specifiek die ene cursus op dat ene tijdstip waarvoor jij op de wachtlijst stond, maar een algemeen seintje dat er weer een nieuw aanbod cursussen op de website staat.
Geef je ook cursussen voor kinderen en tieners?
Op het moment niet. Veel van mijn cursussen zijn vooral ’s avonds en daarom niet geschikt voor kinderen. Ik zou in de toekomst wel graag een naailes geven voor kinderen, zelf heb ik het immers ook als kind geleerd. Of zoals ook wel eens iemand heeft voorgesteld: een cursus voor ouder & kind samen. Maar ik ben daar nog niet aan toe gekomen. Zo veel ideeen, zo weinig tijd.
De cursussen die ik overdag geef zijn open voor iedereen, maar als je als jongere op zoek bent naar een cursus met leeftijdsgenoten dan zijn mijn cursussen dat helaas niet. Er zitten eigenlijk alleen maar volwassenen in de cursussen. Wie weet ga ik in de toekomst iets opzetten speciaal voor jongeren. Lijkt me hartstikke leuk! Het is daarom altijd goed om te mailen of te vragen naar dit soort cursussen, dan kan ik peilen of er veel interesse is voor een cursus voor jonge meiden/jongens.
Voordat ik een kindercursus op het programma zal zetten wil ik wel goed hebben nagedacht over de inhoud van de cursus, de hoeveelheid cursisten, de duur, de prijs en de leeftijd van de cursisten. Ik kan niet zomaar een gewone naaicursus voor beginners kopiëren voor een groep kinderen.
Wanneer zijn er weer workshops?
Bij Steekje los maken we een onderscheid tussen cursussen en workshops. Een workshop is eenmalig, in tegenstelling tot een cursus, die 5 tot 7 weken achter elkaar zijn. In een dagdeel (of twee) heb je iets geleerd en ga je met je zelfgemaakte product naar huis.
De workshops zijn (meestal) op zaterdag. Je kunt op deze pagina zien wat er op de planning staat.
De cursussen worden ver van tevoren gepland, maar het workshoprooster is wat spontaner. Ik werk voor workshops graag met andere docenten samen en vind het leuk om in de workshops iets aan te bieden wat niet in het cursusaanbod voorkomt. In het verleden hebben we onder andere dit soort workshops gedaan: visible mending, ondergoed maken, upcycle wikkelblousje.
De workshops staan altijd een maand voordat ze plaatsvinden op de website en in de webshop. Het workshoprooster is een stuk minder volgepland dan het cursusrooster. Verwacht dus ook niet elk weekend een workshop.
De workshop naaien voor beginners komt waarschijnlijk niet meer terug, want we hebben al veel cursussen ‘naaien voor beginners’ op het rooster en dat werkt beter.
Doe je ook workshops op aanvraag? Bijvoorbeeld een vrijgezellenfeestje, baby shower of bedrijfsuitje? En hoe zit het met workshops op locatie?
Ja hoor, dat kan zeker. Mail me dan met wat jij wil en dan kan ik bekijken of ik ruimte heb in het rooster en kan bieden waar jij naar zoekt. Dit zijn workshops op maat dus ik zal iets speciaal voor jou organiseren en bedenken. Dat is de reden dat ik hier ook geen vaste prijs voor hanteer, dat ligt volledig aan de workshop die we samen bedenken.
Ook kan je me altijd vragen voor een workshop op locatie. Als de workshop past bij Steekje los en de duurzame missie vind ik dit ook heel leuk om te doen. We werken met verschillende docenten bij Steekje los, dus we bekijken met het team wie er tijd en zin heeft in het geven van een workshop op locatie. Ik denk graag mee!
Een workshop binnen Utrecht is natuurlijk het handigst. Ik heb een grote bakfiets waar ik al mijn machines en materialen in kan vervoeren. Buiten Utrecht is er vaak ook wellicht ook wel wat te verzinnen met de auto. Mail me met jouw ideeën, dan hebben we het erover.
Geef je ook privéles? Er is een reden waardoor ik niet mee kan doen met de cursus en vroeg me af of ik ook één-op-één les kan krijgen?
Het rooster van Steekje los zit behoorlijk vol, daardoor is er vaak geen ruimte om privélessen in te plannen. Soms maak ik nog wel eens een uitzondering voor een privéles, dus als dat voor jou de enige optie is en je wil het heel graag, kan je het altijd voorstellen.
Houd er wel rekening mee dat een privéles een stuk duurder is dan meedoen met een cursus of langskomen bij het Open inloop naaicafé. Dan moet je denken aan ongeveer 50 euro per uur.
Wat is de tweedehands stoffenshop? Kan ik bij Steekje los ook een klosje garen of een rits kopen?
De tweedehands stoffenshop zijn de tweedehands en/of vintage stoffen die ik verkoop. Dit zijn over het algemeen geen stoffen op rol, maar echt lappen stof die al een eerdere eigenaar hebben gehad. Soms zal het een stofje zijn dat deccenia lang bij een dame in het naaikamertje heeft gelegen en soms is het iets wat ik bij een kringloopwinkel heb gevonden. In de cursussen gebruiken we alleen dit soort bestaande materialen, want er is al zoveel textiel op de wereld. Op deze manier willen we mensen inspireren om eerst te kijken naar stoffen die er al zijn, voordat je iets nieuws koopt op de lapjesmarkt. We verkopen sommige van deze stoffen in de stoffenshop. Er is op de nieuwe locatie aan de Oudegracht weer een permanent rek met stoffen waar je dus altijd even kan komen snuffelen of er iets tussenzit wat je leuk vindt. De prijzen liggen ongeveer op 5 euro per meter, iets minder voor polyester en iets meer voor wol, linnen en zijde. De prijzen zijn al berekend en staan op het kaartje aan de lappen stof.
Sinds kort kan je bij Steekje los ook klosjes Gutermann garen kopen (nieuw en nieuw tweedehands) en ben ik bezig met het inrichten van een tweedehands fournituren rek. Daar komen dan alle materialen als ritsen, bandjes en eindeloos veel knopen te liggen. De prijzen van de klosjes Gutermann garen zijn als in andere winkels, de prijzen van de tweedehands fournituren liggen wat lager dan nieuwprijs.
Stoffen en fournituren zijn alleen verkrijgbaar op de fysieke locatie, niet via de webshop.
Goed nieuws: Steekje los is ook op zondag open! Mocht je net op zondag een dingetje nodig hebben voor dat ene naaiprojectje, kom dan even kijken.
Kan ik ook een cadeaubon kopen bij Steekje los?
Zeker dat kan! Heel leuk dat je een cadeaubon van Steekje los cadeau wil doen. Cadeaubonnen maak ik op maat. Dat kan in de vorm van een kortingscode om een cursus te boeken via de webshop. Of een fysieke cadeaubon om vrij te besteden bij Steekje los aan uren in het Open inloop naaicafé of iets uit de fournituren- en stoffenshop.
Een fysieke cadeaubon kan je ophalen bij Steekje los of ik kan het opsturen met de post. Mail me met jouw ideeen voor een cadeaubon of kom even langs in het weekend en ik ga voor je aan de slag. Het helpt als je ruim op tijd bent met het mailen, als je een dag voor de desbetreffende verjaardag mailt heb ik het waarschijnlijk niet op tijd gezien.
Kan ik bij Steekje los werken/lesgeven/vrijwilligen/stage lopen?
Mijn eerste reactie: Ja, leuk! Ik houd erg van samenwerken en wil nog veel meer mensen betrekken bij mijn naaicafé en bij m’n duurzame missie. Ik sta open voor nieuwe ideeen en ga graag in gesprek over wat er mogelijk is.
– Vrijwilligerswerk is vaak mogelijk, er is altijd wel wat te doen! Ik heb een lijst met taken en daar zit vaak wel iets bij wat je leuk vindt. Van content maken tot stoffen uitzoeken en opvouwen. Ik word blij van zelfstandige werkers die ook iets hebben met naaien en duurzaamheid. Ik vind het belangrijk dat we beide iets hebben aan jouw werk als vrijwilliger. Soms zal je bezig zijn met opruimen en uitzoeken en soms kan ik je hulp gebruiken bij het lesgeven. Weet dat ik jouw werk altijd enorm waardeer.
– Stage lopen kan op dit moment niet zo makkelijk, omdat ik werk op gekke tijden (vooral in de avond en in het weekend). Mocht dat geen probleem voor je zijn, ben je zeker welkom. Ik heb hele goede ervaringen met stagiaires! Ik hoop in de toekomst weer meer overdag te gaan doen en ook weer stagiaires te betrekken.
– Op het moment hebben we even genoeg docenten voor naaicursussen bij Steekje los. Mocht je ideeen hebben voor leuke workshops die passen bij Steekje los en de duurzame missie, dan is dat zeker welkom! Ik vind het leuk om samen te werken met docenten die zelf een expertise hebben en een workshop ondernemend aanpakken. Dan gaan we dit samen ontwikkelen en organiseren en komt jouw workshop het rooster bij Steekje los.
– Je kan op dit moment niet op een andere manier bij Steekje los werken (als je geen les geeft of een specifiek project idee hebt). Ik ben op het moment (nog) niet in de fase dat ik mensen kan aannemen om allerlei klusjes te doen. Er kan veel bij Steekje los en ik sta open voor nieuwe ideeen, maar dat moet je ondernemend willen/kunnen aanpakken. Heb je een leuk idee voor een event of wil je een samenwerking tussen Steekje los en jouw organisatie: laten we koffie drinken, wie weet is er wat mogelijk!
Kan jij iets met een naaimachine of stoffen die ik over heb?
Altijd! Mocht je stoffen of machines willen doneren dan is dat altijd welkom! Ook als bedrijf met restmaterialen oid, dat is hartstikke welkom. Ik gebruik graag alleen maar tweedehands/vintage materialen of materialen die iemand niet meer kan gebruiken. Ook m’n naaimachines zijn tweedehands, ik kan ze namelijk zelf (een beetje) opknappen.
Ik zoek materialen dan zelf uit op bruikbaarheid en doneer de dingen die ik niet kan gebruiken aan een kringloop of andere organisatie. Ik kom de donaties ook graag bij je ophalen in en rondom Utrecht. Ik heb namelijk een grote bakfiets speciaal voor het vervoeren van dit soort dingen.
Als je het zelf wil komen brengen bij Steekje los is dat natuurlijk ook heel fijn. Het is voor mij soms lastig om een ophaalafspraak in te plannen (in drukke periodes of als ik weer eens achterloop met het bijhouden van m’n mailbox) en soms kan ik het juist heel snel organiseren. Maar weet dat donaties altijd ontzettend welkom zijn! Van gordijnen tot lappen stof en van vintage tafelkleden tot oude patroontijdschriften en van garenklosjes tot naaimachines.
Wat ik meestal niet kan gebruiken is jouw oude kleding. Dit kan je het beste doneren bij de lokale kringloopwinkel (als het nog goed is) of in de textielcontainer (als het kapot of versleten is). Ik snap dat het goed bedoeld is en ik ben groot fan van upcycling, maar ik heb al ontzettend veel oude kleding. Ook in mijn cursussen kan ik maar een beperkte hoeveelheid kleding gebruiken om te hergebruiken. Upcyclen is supertof maar ik wil liever geen kledingberg beginnen in mijn opslag zoals in het magazijn van de kringloopwinkels. Tenzij het echt vintage is uit de jaren 80, 70 of ouder, heb ik er dus niet zoveel aan.
Verder kan ik niks met handnaaimachines. Ontzettend mooi, fantastisch geluid, prachtig vintage, maar ik werk niet op dit soort machines in mijn naailessen. Ongeveer alle andere naaimachines zijn welkom – ook als ze het niet meer doen. Vaak kan ik ze wel weer aan de praat krijgen. En ook hier geldt: als ik ze te basic vind om op te werken in mijn lessen (zonder vrije arm of met twijfelachtige elektra) dan doneer ik ze aan de kringloop of een andere stichting.
Koop je ook stoffenvoorraad over van particulieren?
In principe niet. Ik neem donaties aan of koop stoffen bij kringloopwinkels of op rommelmarkten. Je mag me altijd mailen want ik wil soms wel eens een uitzondering maken, voor een grote partij stoffen of materialen, iets van hele goede kwaliteit, echt vintage of iets wat helemaal mijn smaak is.
Je reageert niet meteen op m’n mailtje of DM op insta, hoe kan ik je het beste bereiken?
Sorry! Ik vind het vaak best lastig om mijn mailbox en berichtjes op insta goed bij te houden. Het afgelopen jaar (2024) helemaal, want long covid maakte dit soort dingen (veel schakelen, even tussendoor) echt heel moeilijk. Je kan me het beste gewoon nog een mailtje sturen of even een weekje wachten. Soms heb ik een drukke week, soms heb ik even een ‘vakantie’ ingelast. Ik mail vaak makkelijker/sneller terug dan dat ik op insta berichtjes reageer.
Ik doe echt m’n best, maar het lukt soms niet helemaal om het netjes bij te houden. Dit is het menselijke aspect van het ondernemerschap.
Wil je samenwerken?
Samenwerken vind ik een van de leukste dingen van het ondernemerschap! Als je als ondernemer, bedrijf of organisatie dezelfde duurzame missie hebt als ik, vind ik het hartstikke leuk om te kijken of we samen kunnen werken in een project of elkaar op een andere manier kunnen versterken. Ik geloof oprecht dat we elkaar kunnen versterken als we samenwerken, zodat we allebei groeien en meer impact maken. Ik denk niet in concurrentie maar in kansen voor samenwerking. Mijn duurzame missie is leidend bij de overweging om samen te werken. Mail me gewoon en dan gaan we koffie drinken en over jouw idee kletsen.
Ik wil graag iets (laten) maken van hele zware materialen zoals leer, vinyl en oude zeilen of banners etc. Kan je daar ook wat mee?
Als het materiaal heel zwaar/dik is, kunnen mijn gewone naaimachines daar helaas niet goed mee omgaan. Ik werk dus in principe niet met leer of nepleer. Ik stuur je graag door naar Belinda van Studio Macnas, die daar juist heel goed in is. Zij is hartstikke leuk om mee samen te werken en heeft de juiste machines en expertise om met leer en stevig zeil te werken.
Ik zoek iemand om iets in opdracht te naaien? Doe je dit soort dingen ook?
Eigenlijk niet. Mijn focus ligt op lesgeven en mijn duurzame missie. Je mag me altijd vragen voor dit soort dingen want ik denk wel graag mee. Als een opdracht bijvoorbeeld heel goed bij m’n duurzame missie past ga ik erover nadenken of ik het wel kan doen. Het antwoord is dan ook wel eens: Ja, leuk!
Dan kan ik op dat moment een inschatting maken wat het gaat kosten, dat bepaal ik aan de hand van de specifieke opdracht.
Kan ik bij jou ook m’n kleding laten repareren of vermaken?
Nee, dat kan niet bij Steekje los. Ik ga het niet voor je repareren, maar ik kan het je wel leren. Mijn focus ligt op lesgeven, want ook jij kan leren hoe je je eigen broek zelf moet inkorten! Er zijn in Utrecht allerlei kleermakers die dit werk wel doen. Ik heb geen idee welke goed zijn (ik doe het natuurlijk gewoon zelf), maar kijk eens op Google.
Houd vooral mijn events in de gaten want soms doe ik op events wel reparaties voor mensen, zoals op de Betonnerie. Ik zal je altijd eerst vragen of je het leuk vindt om het zelf te proberen en als je dat echt niet aandurft, doe ik het voor je. Op zo’n soort event doe ik alleen geen ingewikkelde klusjes, zoals een rits vervangen.
Wellicht wil ik in de toekomst wel een reparatie, vermaak en upcycle service gaan aanbieden bij Steekje los, als er behoefte aan is en ik er de juiste mensen voor kan vinden.
Hoe kom je aan al die tweedehands/vintage stoffen? Heb je kringloop tips?
Moeilijk te zeggen waar ik al mijn stoffen vandaan haal, het is namelijk een verzameling waar ik al jaren aan werk. Ik ben altijd op zoek naar mooie tweedehands of vintage stoffen. Bij kringloopwinkels – in en rondom Utrecht. Maar ook elders in het land en in het buitenland. Op rommel- en vintagemarkten. Altijd kijk ik naar textiel – van gordijnen tot lappen stof. Ik krijg ook wel eens donaties van mensen die blij zijn dat hun oude textiel of naaispulletjes kunnen worden hergebruikt. Dat waardeer ik enorm!
De leukste kringloop in Utrecht vind ik Wawollie. Daar heb ik ook jaren vrijwilligerswerk gedaan. Als ik tijd heb ga ik nog wel eens een middagje helpen in het magazijn, of bij de kleine vestiging op de ASW snuffelen. Er is altijd werk te doen want de kledingberg is nooit helemaal weg. Als je op zoek gaat naar stoffen dan moet je gewoon veel kringloopwinkels langs. Bij kringlopen moet je altijd geluk hebben. Ik kan je zeker vertellen waar ik wel eens een goede naaimachine heb gevonden voor 25 euro en waar ik die ene toffe linnen lap van 3 meter vandaan heb, maar er is geen enkele garantie dat je daar op dit moment weer hetzelfde zal vinden.
Ik wil een naaimachine kopen. Heb jij tips? Welke moet ik hebben? Waar moet ik op letten als ik voor een tweedehands machine ga?
Deze vraag krijg ik echt heel vaak. Ik heb niet een favoriet naaimachinemerk of -type, maar ik heb wel wat advies voor je zoektocht.
6 tips over het kopen van een naaimachine.