Over Tinka

Plof. Ik rij met een grote kar ingezamelde kleding door het magazijn van de kringloopwinkel, als een wit shirtje op de grond valt. ‘Laat maar liggen,’ denk ik. En direct daarna: ‘Oh shit.’ De permanente kledingberg in dit magazijn, die bijna tot het plafond reikt, heeft me blijkbaar ongevoelig gemaakt voor de waarde van een individueel shirtje.

Repareer de kledingindustrie
Die kledingberg is altijd een perfecte reminder dat spullen ‘weg doen’ niet bestaat. Je kleren gaan ergens heen. Zoals deze berg zijn er nog duizenden andere kledingbergen: in andere winkels, in het buitenland, of op de vuilnisbelt. Een shirtje dat met pijn en moeite is gemaakt, is soms al binnen een paar maanden waardeloos afval.

De kledingindustrie is kapot. Depressing, maar tegelijkertijd ook inspirerend. Ik zie in die kledingberg een uitnodiging voor creativiteit en ondernemerschap. We moeten er iets mee!

Naaien doe ik al sinds ik klein ben. Mijn moeder had een mand met lapjes staan, waar ik mee mocht klooien op haar machine. Op mijn negende verjaardag kreeg ik een eigen naaimachine en had ik elke woensdagmiddag mijn quiltclubje ‘De knopspelden’ (ja echt). Upcyclen of tweedehands was toen nog geen ding, ik wilde gewoon lekker fröbelen.

Naailessen met duurzame insteek
Inmiddels is dat wel anders: upcycling is – oh dare I say it – mijn rode draad. Ik maak met GroenGoed lingerie van oude T-shirts, ik geef naailessen met een duurzame insteek en repareer naaimachines met een groepje heren van 70+. Zelf koop ik al drie jaar geen nieuwe kleding meer; ik ga voor tweedehands of maak het zelf. En ik verspreid zoveel mogelijk kennis over de kledingindustrie.

Mijn achtergrond in de onderzoekswereld helpt daarbij – ik ben zo iemand die voor de lol rapporten leest over afval en circulair textiel. Dat onderzoek is ontzettend belangrijk, maar vaak ook ontzettend onleesbaar. Hoe verspreid je die kennis dan wel? En misschien nog belangrijker: hoe laat je mensen hun gedrag veranderen? Ik vind het superleuk om cursisten te begeleiden als ze zelf een tafelkleed omtoveren tot een topje, of een ribfluwelen broek tot een jasje. En vaak valt dan ook het kwartje: ‘Ik ben hier al uren mee bezig. Hoe kan zoiets voor 10 euro bij de H&M hangen?’ Een tripje naar de kledingberg achter de kringloopwinkel doet de rest.

Vraag jij je weleens af welke soort stof het meest duurzaam is, of hoe kledingrecycling nou precies werkt? Vraag het me, ik vind het leuk om hier over te kletsen, te onderzoeken en te brainstormen. Of doe gezellig mee aan één van mijn cursussen.

Tinka geel voor hooop
In de kledingberg in het magazijn van de lokale kringloopwinkel.
Foto door Quintie de Keijzer.
Wachtlijst Wanneer er weer plekjes beschikbaar zijn voor de cursus of workshop, in het nieuwe cursusblok óf omdat een deelnemer toch ineens niet mee kan doen krijg je een mailtje. Laat je e-mailadres achter om op de hoogte te worden gehouden.